16 daagse droomreis naar Zuid Afrika met de 50e editie van de Two Oceans Marathon en een optionele verlenging naar één van de zeven wereldwonderen, de Victoria watervallen in Zimbabwe

15 – 30 april 2019

Maandag 15 april / Dag 1: 

In de loop van de dag vertrekken we vanaf het Novotel Brainpark in Rotterdam met een luxe touringcar van Ringelberg naar Schiphol.

Via Londen vliegen we met British Airways naar Kaapstad. Op de lange vlucht geniet je van gratis  drankjes, maaltijden en een uitgebreid entertainment systeem. 

 

Dinsdag 16 april / Dag 2: 

Rijnmond Marathonreizen is weer terug in Zuid Afrika! Omstreeks 10 uur in de ochtend arriveren we in Kaapstad. Voor een optimale voorbereiding op de Two Oceans Marathon 2019 hebben we gekozen voor een verblijf van twee nachten even buiten Kaapstad. Het uitzicht op de beroemde Tafelberg is fenomenaal.

Het Lagoon Beach Hotel ligt aan het strand en in  een rustige veilige omgeving waar heerlijk getraind én gerelaxed kan worden in aanloop naar de race.  De shuttle bus van het hotel brengt je naar het nieuwe winkelcentrum Century of naar het centrum van Kaapstad en het V&A Waterfront.

De middag en avond zijn ter vrije besteding.

 Woensdag 17 april / Dag 3: 

Uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. Ochtendtraining op en langs het strand  met op de achtergrond het beroemde uitzicht op die machtige Tafelberg. De berg heeft een kenmerkende platte bovenkant, en is ongeveer drie kilometer breed. De berg wordt geflankeerd door Leeukop (669 m, Lion's Head) en Seinheuwel (350 m, Signal Hill).

Gehele vrije dag in Milnerton. Geniet van het strand en de faciliteiten van het hotel.

 

Donderdag 18 april / Dag 4: 

Uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel.

In de loop van de ochtend vertrekken we richting het centrum van Kaapstad.

Voordat we in ons volgende hotel arriveren gaan we met de kabelbaan omhoog om vanaf de Tafelberg zelf te aanschouwen waarom Kaapstad één van de mooist gelegen steden ter wereld is. Het uitzicht is adembenemend! Mocht er een tafelkleed (wolkendeken) op de berg liggen gaan we natuurlijk op een ander tijdstip. Hierna halen we de startbewijzen op voor de International Friendship Run van vrijdag en natuurlijk de 50e Two Oceans Marathon van a.s. zaterdag.

Check-in in het Radisson Red hotel, gelegen in het méér dan gezellige Victoria & Alfred Waterfront gebied. De middag en avond zijn ter vrije besteding.

Vrijdag 19 april / Dag 5: 

Uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. Met recht een Goede Vrijdag! Om 09.30 uur vertrekt de International Friendship Run vanuit het waterfront. Deze tocht is 5,6 kilometer en je mag rennen of wandelen.

De middag en avond zijn ter vrije besteding. In deze prachtige stad hoef je je geen moment te vervelen. Het Victoria & Alfred Waterfront gebied is ideaal om te winkelen of om een terrasje te pakken. Naast de winkels zijn hier vele én gezellige restaurants. In de buurt van Kaapstad liggen enkele schitterende golfbanen zoals de Royal Cape, Westlake en Steenberg. Kaapstad is een fantastische stad!

Zaterdag 20 april / Dag 6: 

Iedereen een Vrolijk Pasen gewenst!

Vandaag is de dag van de 50e editie van de Two Oceans Marathon! Een zgn. Ultra marathon waarbij je 56 kilometer moet afleggen binnen de tijdslimiet van 7 uur. De naam zegt het al, onderweg zie je de Atlantische én de Indische Oceaan.

Het is een zware marathon waarbij je ook nog eens met grote hoogteverschillen te maken krijgt. Het uitzicht op de oceaan bij b.v. Chapman’s Peak is echter van ongekende schoonheid.

Deze ultra-marathon is alleen geschikt voor zéér getrainde en ervaren hardlopers. Er is ook een halve marathon van 21.1 kilometer. De start van de halve marathon is om 06.00 uur en die van de hele om 06.30 uur. Dat betekent dus een vroeg vertrek uit het hotel. Natuurlijk zorgen we voor een ontbijt voor lopers én supporters. Op de website van de organisatie, www.twooceansmarathon.org.za staat veel informatie. We wachten tot iedereen de finish gehaald heeft en rijden weer terug naar het hotel. De middag is verder ter vrije besteding. 

Op een speciale manier gaan we deze dag afsluiten met een diner en toasten we dat iedereen de finish heeft gehaald

Zondag 21 april / Dag 7: 

Gehele vrije dag! Rust lekker uit en geniet van al het moois wat Kaapstad te bieden heeft.

Op korte loopafstand van het hotel ligt de snelle ferry naar Robbeneiland. Dit beruchte eiland heeft ongeveer 400 jaar gefungeerd als eiland voor gevangenen en bannelingen. Het werd vooral bekend doordat vele anti-apartheids-strijders en ANC leiders hier gevangen werden gezet. De bekendste was natuurlijk Nelson Mandela. Pas in 1996 werden de laatste gevangen overgeplaatst of vrijgelaten en sindsdien is het een bijzondere én indrukwekkende plek om te bezoeken. Vooral als een ex-gedetineerde zijn verhaal doet.

 

Maandag 22 april / Dag 8: 

Uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. In de loop van de ochtend vertrekken we naar het plaatsje Hermanus. Langs de schitterende kustroute maken we uiteraard de nodige fotostops. In dit gezellige dorpje is er nog wat vrije tijd.

Omstreeks 14.00 uur arriveren we in Kleinmond, waar het Arabella Hotel & Spa is gevestigd. In 2012 hebben we hier ook geslapen en we waren erg onder de indruk van dit mooie resort. Vandaar dat we het nog eens overdoen. Een heerlijke tijd staat ons te wachten…

Dinsdag 23 april / Dag 9: 

Uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. Gehele vrije dag. Er is veel te doen in de nabije omgeving van het hotel. Grote kans dat je het prachtige hotel niet wilt verlaten, maar ook de nabije omgeving heeft heel wat fraais te bieden. Wat denk je bijvoorbeeld van een boottocht waarbij men de witte haai lokt met aas? Er zijn vele mogelijkheden om dit te ondernemen. Bij het plaatsje Walker Bay zijn mooie wandelingen te maken.

Woensdag 24 april / Dag 10: 

Na het uitgebreide ontbijtbuffet vertrekken we richting het plaatsje Houtbaai. Hier gaan we aan boord van een boot die vervolgens naar Duiker Eiland vaart. Hier kan je duizenden robben en zeehonden zien in hun natuurlijke omgeving. Vervolgens gaan we naar het natuurreservaat van Kaap Punt. Uiteraard o.a. voor een leuke groepsfoto bij Kaap de Goede Hoop! Ook wordt er gestopt bij Boulders Beach, een stukje strand waar zich de zgn. jackass pinquïns bevinden.

De reis vandaag eindigt bij het oudste hotel van geheel Zuid Afrika. De Oude Werf in Stellenbosch. Je  hotel voor de komende 3 nachten. Dit bijzonder sfeervolle hotel ligt in het centrum van de stad en alle winkels, restaurants, café’s etc. bevinden zich op loopafstand. De in het centrum gelegen universiteit zorgt voor heel wat levendigheid. De avond is ter vrije besteding.

Donderdag 25 april / Dag 11: 

Na het ontbijtbuffet maken we o.l.v. een gids een wandeling door Stellenbosch. Op sommige plaatsen waan je je in het Nederland van omstreeks 1800. De prachtig onderhouden koopmanshuizen doen denken aan de tijden van de V.O.C. 

Natuurlijk brengen we deze ochtend ook een bezoek aan Oom Samie Se Winkel. In dit nostalgische winkeltje kan je vele eigenzinnige versnaperingen en merkwaardige snuisterijen kopen. Deze ouderwetse dorpswinkel ademt nog echt de sfeer uit van de 19e eeuw. Zoals eigenlijk ook het oude stadsgedeelte.

De middag en avond zijn ter vrije besteding.

Zuid Afrika staat bekend om het heerlijke eten. En de wijn...

Vrijdag 26 april / Dag 12: 

Uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. Vandaag gaan we wat dieper de beroemde wijngebieden in. Op een speciale manier maken we kennis met de beroemde wijnvelden rondom het historische Franschhoek.

Want de Franschhoek Wijn Tram is dé manier om dit te doen. Sinds 1904 rijdt hier al een tram rond die destijds de ossenwagen verving. Enkele wijnboerderijen waar we langskomen zijn Grande Provence, Haute Cabrière, Dieu Donne, Chamonix en Rickety Bridge. En overal mogen we uitstappen om  wijn te proeven. En dat gaan we dan ook zeker doen. Tussen de middag genieten we van een gezamenlijke picknick lunch op een wijnboerderij.

In de namiddag zijn we weer terug bij ons hotel in Stellenbosch. De avond is vrij.

Zaterdag 27 april / Dag 13: 

Vroeg ontbijtbuffet in het hotel. Na het ontbijt vliegen we omstreeks 09.00 uur naar Johannesburg. Vluchtduur: 2 uur. Na aankomst zetten we koers naar het Pilanes-berg National Park waar we twee nachten gaan logeren in de Bakubung Safari Lodge.  Na aankomst maken we direct een game drive door dit schitterende park. Vaak genoeg zagen we een kudde olifanten bij zonsondergang. Dan ben je wel even stil…. onvergetelijk! Met een Afrikaanse braai onder de sterrenhemel sluiten we deze dag af.

 Zondag 28 april / dag 14: 

Vroege game drive. Het Nationale Park van Pilanesberg is een schitterend safari gebied en vele onverwachte ontmoetingen met wilde dieren staan je te wachten. Het park is totaal 572 km2 groot en er leven meer dan 10.000 dieren.  We hopen natuurlijk dat het gaat lukken om de zgn. Big Five te zien. Dit zijn de olifant, de neushoorn, de leeuw, de buffel en het luipaard. De laatst genoemde is altijd het moeilijkst te spotten.

Na terugkomst in de lodge is er het uitgebreide ontbijtbuffet. Wat een begin van de dag!

De verdere ochtend en middag zijn vrij. Geniet van de schitterende vergezichten vanuit de lodge. Grote kans dat je al het nodige wild kan spotten.

In de namiddag staat de derde game drive op het programma. De ondergaande zon kleurt het landschap oranje.  In de open voertuigen kan je  de dieren horen en vaak ook ruiken.

We dineren vanavond (inclusief) in het sfeervolle restaurant van de Bakubung lodge.

Maandag 29 april / dag 15: 

Uitgebreid ontbijtbuffet in de lodge.

Deze ochtend is geheel ter vrije besteding.

Geniet van het loslopende wild en de faciliteiten van deze mooie lodge. Het is mogelijk om ter plaatse nog een extra game drive bij te boeken.

De deelnemers die boeken voor de Zimbabwe verlenging vertrekken al vroeg (omstreeks 06.00 uur) naar de luchthaven van Johannesburg.

Na de lunch vertrekken we rustig aan naar de luchthaven. De vlucht van British Airways  vertrekt om 19.20 uur naar Londen. Moe maar voldaan stappen we aan boord.

Dinsdag 30 april / dag 16: 

In de loop van de ochtend arriveren we op Schiphol waarna de bus ons weer terug zal brengen naar het Novotel Brainpark in Rotterdam.

VERLENGING ZIMBABWE

Maandag 29 april / Dag 1: 

Vroeg vertrek naar de luchthaven van Johannesburg. Vertrek om 11.00 uur. In het plaatsje Victoria Falls arriveren we om 12.30 uur. Na aankomst geven we de bagage af bij het hotel en maken vervolgens een excursie naar één van van de zeven wereldwonderen.

Een gordijn van water klettert meters naar beneden. Damp welt op. En regenbogen dansen op de nevel. De mistige wolken zijn al van kilometers afstand zichtbaar. Geen wonder dat de locals haar Mosi-oa-Tunya noemen, oftewel de rook die dondert.

Het is de Zambezi rivier die hier maar liefst  honderd meter omlaag stort. Deze rivier vormt de grens met Zambia, waarmee Zimbabwe de zogenoemde Victoria Falls deelt. Maar indruk-wekkender is de breedte van het natuurwonder. Meer dan 1.700 meter strekken de watervallen zich uit en zo'n 500 miljoen liter water valt per minuut over de rotswand.

De Schot David Livingstone ontdekte in 1855 als eerste westerling de Victoria Falls. Hij veranderde de originele naam Mosi-oa-Tunya en vernoemde de watervallen naar zijn Britse koningin Victoria. Onder die titel werd het natuurspektakel wereldberoemd.

De totale oppervlakte van het natuurwonder overtreft elke andere watermuur. Vooral net na het regenseizoen, in april en mei, word je overdonderd door de hoeveelheid water. We gaan dus in een goede periode. Vanmiddag maken we een wandeling langs de enorme kloof. We voelen ons nietig. Het is de perfecte manier om de grootsheid van de watervallen te ontdekken.

 Dinsdag 30 april / dag 2:

Uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel.

Gehele vrije dag. Er is hier héél veel te doen. Wat denk je bijvoorbeeld van raften, een helikoptervlucht maken, zwemmen en varen bij de watervallen, golfen, kanoën, bungeejumpen, winkelen in het dorpje Victoria Falls etc.

Maar niet alleen de watervallen zijn hier de attractie. Door de strategische ligging zijn de nationale parken Zambezi (Zambia) en Chobe (Botswana) makkelijk bereikbaar. De zgn. Big Five is hier te spotten en vanuit Victoria Falls is er een keur aan dagexcursies met game drives en riviercruises.

Woensdag 1 mei  / dag 3:

Uitgebreid ontbijtbuffet in het resort. De ochtend is vrij tot aan de transfer naar de luchthaven. Omstreeks 11.00 uur zetten we koers naar de luchthaven. Om 13.30 uur vliegen we terug naar Johannesburg waar we om 15.00 uur zullen arriveren. Afhankelijk van de overstaptijd organiseren we nog een uitstapje.

In de avond vertrekt de vlucht naar Londen.

Donderdag 2 mei  / dag 4: 

In de loop van de ochtend arriveren we op Schiphol waarna de bus ons weer terug zal brengen naar het Novotel Brainpark in Rotterdam.

UW HOTELS

LAGOON BEACH HOTEL ****

Het Lagoon Beach Hotel ligt direct aan het strand even buiten Kaapstad en biedt een mooi uitzicht op de Tafelberg en Robbeneiland. Het hotel heeft twee zwembaden, één aan het strand en één op het dakterras.  Hotel Lagoon Beach heeft verder o.a. een Spa, een fitnesscentrum, drie restaurants, een brasserie, een zwembadbar en de trendy strandbar La Mizu, die uitkijkt op de Atlantische Oceaan en het Robbeneiland. Er is een gratis shuttle naar het nieuwe winkel- en entertainment gebied  Century City en het Victoria & Alfred Waterfront.

De moderne kamers zijn ruim en stijlvol ingericht en beschikken over o.a. een balkon, televisie,  minibar, koffie- en theefaciliteiten en een eigen badkamer. WiFi is gratis.

RADISSON RED / KAAPSTAD ****

Het spiksplinternieuwe Radisson RED Hotel heeft 252 kamers en is gelegen in het V & A Waterfront. Dit gezellige gebied met winkels, café’s, restaurants, musea heeft voor ieder wat wils. Het Radisson hotel is gericht op kunst, mode, muziek en heeft als doel mensen met elkaar in verbinding te brengen. Het is een zeer hip én trendy hotel. Het hotel beschikt over vele faciliteiten zoals een bar, restaurant, overal supersnel en gratis WiFi, een zonneterras op het dak en uitzicht op zee. De RED Roof is meer dan alleen een hotelbar. Vanuit het zwembad heb je, vooral tijdens de zonsondergang, een prachtig uitzicht over de Tafelberg.

In dit hotel worden vaak tijdelijke kunsttentoonstellingen gehouden en regelmatig is er live muziek. Met de "RED App" kunt u muziek en foto's delen met andere gasten, en de virtuele concierge kan je advies geven. Een extra handdoek nodig? Ook via de RED app kan je deze snel en makkelijk bestellen.

De moderne kamers zijn voorzien van kunst aan de muur, een 55-inch LED-tv (tablets kunnen makkelijk op de TV aangesloten worden), aanpasbare verlichting en een koelkast op de kamer. De badkamers hebben mooie witte tegels, een heerlijk regendouche, een haardroger en gratis toiletartikelen.

In zo’n soort hotel hebben we met Rijnmond nog nooit gelogeerd en we zijn ervan overtuigd dat dit weer een aparte hotelervaring zal worden.

ARABELLA RESORT *****

Een zéér luxe hotelresort met 145 kamers. Zeer fraai gelegen bij de lagune van de Bot rivier en de bergen van Kogelberg. Het plaatsje Hermanus ligt op 27 kilometer afstand . Er zijn veel activiteiten in de nabije omgeving zoals fietstochten, boottochten, wandelingen, quad rijden en paardrijden. Ook golfliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen want de golfbaan is van ongekende schoonheid en staat te boek als de mooiste baan van de gehele Westelijke Kaapprovincie.                                                                          

Maar als je lekker wilt luieren kan dat natuurlijk ook. Er is een mooie spa en het hotel heeft meerdere zwembaden. De ruime kamers zijn modern maar sfeervol ingericht en hebben alle faciliteiten die je van een luxe hotel kan verwachten. Elke kamer heeft een balkon en de vergezichten op de mooie omgeving zijn erg fraai. Kortom een prachtig hotel waar we ook in 2012 met plezier logeerden.

 OUDE WERF HOTEL / STELLENBOSCH ****

Van één van de nieuwste hotels in Kaapstad naar het oudste hotel van heel Zuid Afrika. Het Oude Werf Hotel is gevestigd in een historisch herenhuis en is gelegen in het centrum  van Stellenbosch. In 1686 bouwde de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel hier een kerk met naam d’Ouwe Werf. Helaas brandde in 1710 de kerk helemaal af. Hierna werd er een herberg gebouwd maar tot tweemaal toe brandde deze volledig af. Enkele keren  verwisselde het hotel van eigenaar en onlangs volgde nog een renovatie.

We zijn er gepast trots op dat we hier gaan logeren.

De kamers van het Oude Werf Hotel zijn in Kaapse stijl ingericht en      beschikken over o.a. televisie, airco, zithoek, Nespresso apparaat en  gratis WiFi.  De badkamers zijn uitgerust met dubbele wastafels en een apart bad met gratis toiletartikelen.

Je kan ontspannen bij het zwembad, op de sfeervolle binnenplaats of in de mooie tuin van het hotel. Het behulpzame personeel helpt je graag met advies over Stellenbosch en de in de omgeving gelegen wijnboerderijen.

Het sfeervolle Oude Werf Restaurant serveert overheerlijke traditionele en zelfgemaakte gerechten.

BAKUBUNG BUSH LODGE ****

De luxe en sfeervolle Bakubung Bush Lodge (4-sterren) zorgt voor een ongekende safari belevenis in het Pilanesberg National Park. Deze safari lodge heeft 76 kamers en is prachtig gelegen aan de rand van het     nationale park. Vanuit de lodge is er al voldoende wild te spotten.

Deze prachtige safari lodge beschikt o.a. over een restaurant, bar, een wildlife centre met slangen,  een spa met massages, twee verlichte tennisbanen, tafeltennis, volleybal, shuttle naar Sun City, souvenir-winkeltje en een zwembad met poolbar. Vanuit de lodge maken we 3 game drives o.l.v. enthousiaste rangers.

Alle mooie kamers zijn sfeervol ingericht en beschikken o.a. over balkon/patio, airconditioning, koffie-en theezetapparaat, telefoon, gratis WiFi, kluisje, minibar, televisie en een eigen badkamer.

ELEPHANT HILLS RESORT ****

Het Elephant Hills Resort heeft 276 kamers en is gelegen op een kleine heuvel met uitzicht op de rivier de Zambezi en ligt op ongeveer op 4 km van de Victoria watervallen. Het heeft een 4-sterren kwalificatie. Rondom het resort lopen vaak kuddes antilopen en kan je ook apen spotten. Het resort beschikt o.a. over 3 restaurants, bar, een 18-hole golfbaan, een spa met sauna, kapsalon, casino, twee tennisbanen, squashbaan,      excursiedesk, autohuur, souvenirwinkeltje en twee zwembaden. WiFi is gratis in de openbare ruimtes.

Alle ruime kamers zijn netjes ingericht en hebben o.a. een zithoek, balkon, airconditioning, koffie-en theezetapparaat, minibar, kluisje,  klamboe, televisie en uiteraard een eigen badkamer met bad/douche en toilet.

De reissom voor deze prachtige én exclusieve reis bedraagt € 3.225,-* per persoon

 INBEGREPEN

 • Transfers Rotterdam Novotel Brainpark naar Schiphol v.v.
 • Lijndienstvluchten per British Airways  economy class
 • Alle luchthavenbelastingen, brandstof- en veiligheidstoeslagen
  (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Alle 13 hotelovernachtingen in de genoemde hotels incl. ontbijtbuffet
 • Alle excursies en entreegelden zoals genoemd in het programma
 • Alle airport transfers en overige vervoer zoals genoemd in het programma
 • After marathondiner in Kaapstad
 • Picknick lunch in Franschhoek
 • Drie game drives in het Pilanesberg National Park
 • Twee diners in de Bakubung Bush Lodge waarvan één in de Boma
 • 1 voorlichtingsontmoeting
 • Deskundige reisbegeleiding
 • Fooien voor de gidsen en buschauffeurs
 • Gratis shirt voor alle deelnemers
 • Gratis rugzak                       
 • Uitgebreid mapje met reisbescheiden
 • Capitool reisgids Zuid Afrika per kamer

 NIET INBEGREPEN

 • Reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Bijdrage Stichting Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking).
 • Niet omschreven maaltijden en excursies.
 • Drankjes tijdens de lunch en diner
 • Kosten loopevenementen. Ultra marathon € 125, halve marathon € 75,  en de Friendship Run op vrijdag € 5 (prijzen gebaseerd op 2018)
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 • Eventuele toeslag voor een éénpersoonskamer € 795,00

Ter info

 • Het juiste vliegtarief zal medio juni bekend worden gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat de uiteindelijke reissom ietsje kan afwijken.
 • Het is mogelijk om ‘op indeling’ te boeken voor deze reis.  Wij zoeken dan een geschikte kamergenoot voor je van hetzelfde geslacht (altijd twee gescheiden bedden).

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen!

VERLENGING ZIMBABWE MET DE VICTORIA WATERVALLEN

De reissom voor deze bijzondere verlenging bedraagt € 695,00* per persoon

 INBEGREPEN;

 • Transfer Bakubung Lodge naar Johannesburg Airport.
 • Lijndienstvlucht Johannesburg—Victoria Falls per South African Airways economy class
 • Alle luchthavenbelastingen, brandstof- en veiligheidstoeslagen
  (onder voorbehoud van wijzigingen)
 • Twee overnachtingen in het Elephant Hills resort incl. ontbijtbuffet
 • Excursie o.l.v. een gids naar de Victoria watervallen
 • Airport transfers

 NIET INBEGREPEN;

 • Reis- en/of annuleringsverzekering.
 • Lunches en diners
 • Visum Zimbabwe (US$ 35) en inclusief Botswana en Zambia (US$50)
 • Uitgaven van persoonlijke aard.
 • Eventuele toeslag voor een éénpersoonskamer € 150,00

Ter info

 • De ticketprijs zal medio juni bekend worden gemaakt. Hierdoor is het mogelijk dat de uiteindelijke reissom ietsje kan afwijken.
 • Goudsesingel 184
  3011 KD Rotterdam

 • +31 10 217 99 20
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

     Over ons
     Reisvoorwaarden
     Login

Rijnmond Marathonreizen is een activiteit van GI Travel b.v., al 30 jaar, en is aangesloten bij de ANVR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en de Stichting Calamiteitenfonds Reizen (CFR)