DAN ZIT HET ER OP

Nog een beetje zonnen en dan naar huis

Het is nagenoeg zover. Tijd om naar huis te gaan. Rond de 30 graden in Jaipur. De overgang in temperatuur zal wennen zijn.

Het zijn 16 dagen maar na zo'n enerverende reis lijkt het altijd of je maanden onderweg bent. Straks in Nederland kun je de indrukken gaan verwerken van India. Het is een bijzonder fascinerend land in al zijn gekte.

In 2019 staat Zuid Afrika op het programma. Het is onze uitdaging om daar een heel bijzondere reis te organiseren!

Het is hier 4 1/2 uur later dan in Nederland. Om 22.00 uur vliegen we naar New Delhi en om 02.30 uur richting Schiphol. Benieuwd of daar weer iemand staat om opnieuw een rode stip op het voorhoofd te knallen..

Deelnemers bedankt en ook geldt dat voor alle lezers van deze teksten.

 

Diner in het fort en morgen nog een high tea

Zo'n reis vliegt voorbij. Drukke dagen met eigenlijk wel iedere dag een excursie. Maar ja, je vliegt niet naar India voor alleen een zwembad vakantie.

India is fascinerend. Ook zeer luidruchtig. Alles en iedereen is aan het claxonneren in het verkeer. Zelfs als het stil staat. Ondergetekende moet zich  dan toch beheersen niet een tulband van een hoofd te meppen...

Vandaag gingen onze deelnemers zelf op avontuur. De tijgers bekijken of een olifanten opvang. Ook werden weer de nodige souvenirs ingeslagen.

We zijn nu in het Amber fort. Een giga paleis waar ooit nog een maharadja leefde met zijn leger. We krijgen nog een licht en geluid show met aansluitend een diner.

En morgen... We genieten van de hele dag met o.a. een high tea om 's avonds richting luchthaven te gaan. Van Jaipur naar New Delhi en vervolgens naar Schiphol.

 

JAIPUR - THE PINK CITY

Maar 'pink' is eigenlijk oranje

Het wordt wel pink genoemd maar de oranje kleur hangt over de stad. Vele huizen worden bepleisterd met die kleur.

Jaipur is ook schoon. De burgemeester heeft een 'opvoedingstraject' bij de inwoners geïntroduceerd. Iedereen heeft een blauwe en een groene afvalbak gekregen en jawel, dat werkt! Welke kleur de koeiendames gebruiken voor de vlaaien werd niet duidelijk...

We bezochten het paleis van de winden. Meer een façade dan een echt gebouw. Of de vroegere bewoners, vanwege de naam, darmproblemen hadden vertelde het verhaal niet.

Het blijft leuk om door die straatjes te lopen met allerlei koopwaar. Alles blinkt en glinstert hier. Souvenirs worden aangeschaft dus het thuisfront kan het nodige verwachten. 

Vanavond gaan we naar een Hindoe vuurshow. Benieuwd wat de priesters laten zien.

UPDATE

Het bleek een vuurshow te zijn. De priester wapperde met 6 waxinelichtjes en gooide daarna heilig water naar de bezoekers.

 

En nu in Jaipur

India is een buitengewoon fascinerend land. 1.2 miljard mensen. Heel veel soorten van geloof. En een weggedrag dat gelijk staat aan zelfvernietiging. 

Aan de viezigheid hier en daar wen je snel. Ook mensen die wat willen verkopen of bedelen kunnen we hebben. Aan de hectiek raak je ook gewend. 

Maar..  wat niet went is de schoonheid van het land. De kleuren. De monumenten. De geschiedenis. Wat een fascinerend land.

Vanuit Agra zijn we naar Jaipur gegaan. Onderweg gestopt bij weer een soort van gigantisch onderkomen waar ooit een koning met zijn koninginnen woonde. Jawel meervoud. Alle koninginnen kwamen aan de beurt. Ook genoten van een lunch in een super leuk koloniaal hotel.

En nu zitten we als afsluiting van de reis 3 dagen in ook zo'n leuk koloniaal hotel in Jaipur.

 

Het is echt een wereldwonder

Dan ben je toch even stil als je voor het eerst van je leven de beroemde Taj Mahal ziet.

De geschiedenis gaat honderden jaren terug. Lees het maar eens op Wikipedia. Op de foto's zie je de schoonheid van dit monument.

Het is warm hier in Agra. Temperatuur schommelt rond de 30 graden. Elke dag een blauwe lucht. Er is nog geen druppel gevallen. Die vinden we dan maar in het zwembad...

We hebben ook nog een uurtje door een bazaar gewandeld. En... er is zo veel te koop....

 

HOLI IN INDIA

1 en 2 maart traditioneel Hindoe festival

Vandaag is het Holi. Iedereen besprenkelt iedereen met verfaanslagen en water. Enig allemaal. Het begin van de lente (!) wordt gevierd en dat het goede van het kwade heeft gewonnen. De uitslag is helaas niet bekend. 

We zijn nu in Agra na een comfortabele busreis. Alles is zo'n beetje dicht vanwege Holi. Vanmiddag bezoeken we het rode fort. Morgen is het de beurt aan de wereldberoemde Taj Mahal. 

Later uiteraard weer nieuwe foto's. We blijven hier 3 dagen. Zondag zetten we koers richting Jaipur, onze laatste bestemming. 8 maart arriveert de groep weer in Nederland. Er zal sprake van een klimaatschok zijn..

UPDATE

Vandaag hebben we het rode fort bezocht. Indrukwekkend om te zien en wat een geschiedenis. Mooi om de Taj Mahal in de verte te zien. Zaterdag gaan we dit monument aanschouwen. Doordeweeks bezoeken 30000 mensen dit en in het weekend 70000. 7 à 8 miljoen per jaar dus. Morgen de foto's van de Taj Mahal. 

 

  • Goudsesingel 184
    3011 KD Rotterdam
  • +31 10 217 99 20
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.